Αρχική » Ανακοινώσεις » Αυτοσχέδιο Πλανητάριο στο Σχολείο της Χάλκης

Αυτοσχέδιο Πλανητάριο στο Σχολείο της Χάλκης

Η κατασκευή του πλανηταρίου στηρίζεται σε δράση που προτείνει το εκπαιδευτικό τμήμα της NASA1 και αξιοποιήθηκε απ΄το σχολείο μας τον Μάρτιο του 2019, με πρωτοβουλία του χημικού κ. Φώτη Φωτιάδη και τη συμμετοχή όλων των μαθητών μας.

Το πλανητάριο μπορεί να έχει μέγεθος 40–50 m2, η χωρητικότητα του είναι 15-20 άτομα, ο χρόνος κατασκευής του είναι περίπου 45 λεπτά και το κόστος του ανέρχεται στα 50-70 €. Τα υλικά για την κατασκευή του είναι:

1) Φιλμ (νάιλον/φύλλο) εδαφοκάλυψης που βρίσκουμε σε καταστήματα με αγροτικά είδη. 2) Υφασμάτινη ταινία για ισχυρή συγκόλληση πλάτους 50 mm, 3) Ανεμιστήρας, 4) Μεγάλη πλαστική σακούλα απορριμμάτων

Όταν το Πλανητάριο κατασκευαστεί, στο εσωτερικό του υπάρχει μεγάλη συσκότιση (για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε 2-3 φακούς), με συνέπεια αν κάνουμε μικρές τρύπες με μια καρφίτσα (στο θόλο ή σε άλλα σημεία του Πλανηταρίου), αυτές να φαίνονται σαν αστέρια. Το γεγονός αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για να τρυπήσουν οι μαθητές γνωστούς αστερισμούς. Μέσα στο πλανητάριο μπορούν να παρακολουθούν βίντεο κινουμένων σχεδίων σχετικό με Αστερισμούς και τους μύθους που τους ακολουθούν. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Ωρίωνας, η Μεγάλη & η Μικρή Άρκτος και η Ανδρομέδα5 (διάρκεια 20 λεπτά). Επίσης μέσα στο Πλανητάριο μπορούμε να τοποθετήσουμε υπολογιστή, βιντεοπροβολέα και ηχεία και να γίνουν προβολές εκπαιδευτικών και άλλων βίντεο, αλλά και να αξιοποιηθούν λογισμικά σχετικά με την Αστρονομία (όπως το δωρεάν λογισμικό Stellarium) που βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τον έναστρο ουρανό.

(Σημειώνουμε ότι για τον ίδιο στόχο χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές και το τηλεσκόπιο που δώρισε από το 2017 στο σχολείο μας, ο Χαλκίτης κ. Φώτης Πασχαλίδης).

 

Η κατασκευή παρουσιάστηκε ως Workshop στο 10ο Συνέδριο ‘’Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση’’, στη Ρόδο, τον Απρίλιο του 2019.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *