Αρχική » Δραστηριότητες » ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, εορτάστηκε η επέτειος των Τριών Ιεραρχών  σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Η Θεολόγος του σχολείου μας κ. Παπαστεφάνου  Παρασκευή μετά από  την εισαγωγική της ομιλία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, παρουσίασε ενδιαφέρον βίντεο για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, ενώ το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 εκπροσώπησε το  σχολείο  μας με ομάδα μαθητριών στη θεία λειτουργία  που τελέστηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Χάλκης.

              ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Η Εκκλησία όπως την ίδρυσε ο Χριστός και οι απόστολοι, είναι χώρος φωτός, αλήθειας και ζωής. Οι τρείς Ιεράρχες υπηρέτησαν αυτή την αλήθεια χωρίς να τη νοθεύσουν. Το ίδιο εκκαλούμεθα να πράξουμε και εμείς, ο καθένας ως ξεχωριστό πρόσωπο με το δικό του μοναδικό τρόπο αλλά πάντα στα πλαίσια της αγαπητικής διάστασης και διάθεσης. Η υπηρέτηση της αλήθειας που τίθεται στην υπηρεσία του συνανθρώπου, ας γίνει προορισμός και στόχος της ύπαρξης του μεταμοντέρνου και σύγχρονου ανθρώπου.

Ας μιμηθούμε το παράδειγμα των αγίων αυτών μορφών της Εκκλησίας και ας γίνουμε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος πνευματικά δοχεία, υπερβάλλουσας αγάπης, φιλανθρωπίας, αδιάκοπης και αδιατάρακτης διακονίας σε καιρούς δύσκολους όπου επιβάλλεται αλλά και καθώς βάλλεται ποικιλοτρόπως η Ορθόδοξη πίστη και Παράδοση. Η αγιότητα θέλει υπομονή και επιμονή, αυταπάρνηση, αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια. Η αγιότητα δεν προβάλλεται, βιώνεται.

Για τους τρείς Ιεράρχες, Παιδεία δε σημαίνει κατάκτηση γνώσεων αλλά καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής και του νου, πνευματική ανάταση και εγρήγορση, ενώ ως ο κύριος σκοπός αυτής προσδιορίζεται η αγωγή των νέων παιδιών. 

Και θα κλείσουμε με ένα απόσπασμα από το λόγο του Μεγάλου Βασιλείου, “Προς τους Νέους”, στο οποίο προτρέπει τη νεολαία να ασχολείται περισσότερο με την ψυχική καλλιέργεια παρά με τα σωματικά πάθη, ως ένα μήνυμα που έχει όχι απλώς την ίδια αλλά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν απευθύνεται σε εμάς τους παιδαγωγούς:

” Ας παραμερίσουμε τὸ κάθε τι και ας μεριμνήσουμε για την ψυχή. Δεν πρέπει να είμαστε υποταγμένοι στο σώμα, χωρίς απόλυτη ανάγκη. Αλλά να παρέχουμε στην ψυχή ότι το πιο καλό, χρησιμοποιώντας τη σωστή σκέψη και λύνοντας την έτσι από τὰ δεσμά των παθών του σώματος, {που ήταν, είναι και θα} είναι κατά κάποιο τρόπο ἡ φυλακή της!!!”.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *